5 förnödenheter i MTB-spåret

5 förnödenheter i MTB-spåret

När du gör dig redo för en lång dag av MTB-cykling i spåret vill du vara säker på att du har med dig all packning du kan tänkas behöva. Det finns i grund och botten två olika typer av cyklister: den som har förberett sig för lite och den som har förberett sig för mycket. Du kan till exempel råka sakna ett multiverktyg när du behöver det som mest, eller packat ner halva ditt bohag i ryggsäcken som därmed tynger ner dig. Här har vi satt ihop en lista över de viktigaste föremålen du bör ta med dig ut i spåret.

  • Hjälm. Förutom själva cykeln är cykelhjälmen viktigast. En hjälm med bra passform är det du som minimum bör ha med dig på cykelturen. Se till så hjälmen sitter ordentligt och att remmarna sitter bra på hakan. Du bör kontrollera hjälmens skick mellan varven. Om remmarna är slitna kan du med fördel byta ut dem.
  • Ett bra multiverktyg är värt sin vikt i guld i spåret. Du vet aldrig när du kommer behöva göra justeringar, särskilt efter ett otäckt fall som skapar oreda på din cykel. Även om du själv inte skulle behöva verktyget kan en medcyklist ofta behöva det.
  • Man vet aldrig när man drabbas av punktering. Det kan vara en långsam pyspunka eller en mer våldsam punktering, men genom att ha med dig en extra innerslang kan du fortsätta cykla. De är lätta och kan rullas ihop och stoppas ner i botten av ryggsäcken.
  • Det finns flera olika varianter av pumpar på marknaden, bland annat de som är kompakta men ändå håller såväl däck som dämpning i gott skick. Om du tycker din dämpning är lite för mjuk eller att lufttrycket i däcken är lite för lågt kan en bra cykelpump rädda dagen.
  • Det är viktigt att fylla på med vätska när du ägnar dig åt fysisk aktivitet. Ett bra sätt att göra detta på är genom att införskaffa ett vätskesystem. Hur mycket vatten du behöver ha med dig beror dels på hur länge du har tänkt cykla, men även på hur vältränad du är och hur mycket du svettas.