Husmorstips för illaluktande skor

Att ge sig ut och träna har en rad fördelar både för kroppen och för hjärnan. Det finns få saker som kan mäta sig med träning när man tänker igenom det! Samtidigt kan det som följd innebära att man har skor som inte luktar så bra.

De flesta som regelbundet tränar, känner till problemet med skor som avger viss stank redan efter bara några dagars användning. Det finns dock en hel del tips för hur man kan komma undan dessa problem för gott.

Frys ihjäl bakterierna

Det är bakterier som står för huvuddelen av stanken i skorna. Men få bakterier överlever en natt i frysen. Lägg i skorna i en plastpåse och ställ in i frysen. Nästa dag har stanken troligtvis minskat avsevärt.

Torka skor för att undvika fler bakterier

Att regelbundet använda fuktiga skor, som aldrig får chansen att torka ordentligt, är ett säkert knep för att få riktigt stinkande skor. Bakterier trivs nämligen som allra bäst i fuktiga miljöer. Så lufta och torka skorna ordentligt då och då.

Bakpulver i recept för fräscha skor

En matsked bakpulver i vardera skor har en god effekt på äckliga dofter. Dels är bakpulver antibakteriellt och dels är det en ingrediens som minskar dofter.

Ättika för sura skor

De stinkande bakterierna som kan finnas i skor äter död hud och älskar svett. De är helt enkelt anpassade för människor. Människor har en neutral ph, men genom att tillföra en mycket utspädd ättika kommer skorna få ett alldeles för lågt ph för att nuvarande och framtida bakterier ska trivas.

Man fyller en hink med vatten och tillför 1-2 dl ättika och så lägger man i skorna (om skorna klarar detta) och låter dem ligga några timmar. Därefter sköljer man skorna för att få bort det mesta av ättikan, men inte riktigt allt. Nu kommer skorna inte lukta illa av bakterier. Dock kommer de lukta lite surt av ättika istället.

Nya skor

För den som inte vill eller hinner behandla skorna ordentligt, finns också möjligheten att skaffa nya skor. Med två eller fler par skor, kan man alternera och därmed hinna vädra bort dåligt lukt från en träning till en annan. Detta är någonting som dessutom kan underlätta ifall man vill ha ett par skor kvar i skåpet på gym eller jobb.

Det finns en hel del skoföretag på nätet och Footway.se har för de flesta blivit en naturlig aktör att besöka när skor behövs snabbt och enkelt. Daniel Mühlbach bakom företaget har stor erfarenhet av att ta fram smidiga lösningar för onlineshopping vilket märks när man besöker sidan.