Ha rena kängor

Är man en flitig vandrare är det också viktigt att vara ungefär lika flitig med rengöringen av kängorna. Precis som övrig utrustning måste även dina kängor rengöras, vårdas och skötas om.

Det första du bör göra efter en vandring är såklart att plocka bort alla stora smutsbitar. Det här kan vara löv, små kvistar eller gruskorn som har fastnat i skorna. Ta gärna bort både innersulor och skosnören för att se till att allt smuts verkligen försvinner.

Omhändertagen känga håller länge

Sedan bör hela yttersidan av skon rengöras. Det här kan göras enkelt med en borsta och lite ljummet vatten. Har vandringen varit riktigt lång och tung kan det även behövas både en sköljning och en borstning på insidan av skon också. Känner man att det är en stark lukt som kommer från kängorna är det bra att vara extra noga med tvättningen på insidan av skorna.

Beroende på vilket material dina skor är gjorda av finns det lite olika rengöringsmetoder att använda sig av. Är det till exempel oljat läder som dina skor består av, är det läge att helt enkelt torka bort smutsen med en fuktig trasa.

Är det istället mocka eller nubuck, är det istället läge att använda borste och försiktigt gnugga bort fläckar som har uppstått under vandringen. Ett gammalt tips är att ta en gammal skolkrita och skrapa över fläcken. Materialet kommer att suga åt sig fettet under en längre stund. Sedan kan skolkritan enkelt borstas bort.

Förutom att göra rent kängorna, är det också viktigt att vårda dem för att de ska hålla så länge som möjligt. Det här är extra viktigt om det är läderkängor vi pratar om. Läder är ett slitstarkt och känsligt material på samma gång. Om lädret inte återfuktas efter upprepad användning kan det torka ut och därmed utsättas för sprickbildning.

En känga är en fantastisk sko, köper man kängor av bra kvalitet och tar hand om dem kan de hålla år ut och år in och ta dig mil efter mil. Outdoorexperten har gott om kvalitetskängor som du kan läsa om här och enkelt beställa direkt på nätet.