Forskning kring hälsoeffekterna av diskuterad olja

Växten, som funnits fritt i stora delar av världens kontinenter, har många olika substanser varav vissa mer eller mindre lindrar symptom av olika slag. Forskning som främst bedrivs i USA har visat att till exempel patienter som drabbas av epileptiska anfall i många fall har lyckats förebygga anfall genom att använda växt-olja som innehåller den aktiva substansen cannabidiol. De flesta former av växten är klassade i Sverige, dock inte oljan som alltid innehåller mindre än 0,2% av den psykoaktiva substansen.

Denna hälsoeffekt är inte endast effektiv mot smärtor utan kan även lindra psykiska symptom som depression, posttraumatiskt stressyndrom och panikångestattacker. Deprimerade har känt en positiv effekt när de har tagit CBDolja som de har blivit ordinerade. Den har inte botat någon från depression men den har haft en lindrande effekt på panikångest och andra ångestattacker.

CBD olja

Cannabidiol har visat sig ha en effekt på det så kallade endocannabinoida systemet som har fått sitt namn från cannabisplantan där substanser som liknar många av de substanser som finns i kroppen, som kallas endocannabinoider. Cannabidiol stimulerar cannabinoidreceptorerna till att producera endocannabinoider vilket kan påverka de andra systemen i kroppen såsom det centrala nervsystemet och immunförsvaret och på så sätt ha en positiv effekt på hela kroppens egna välbefinnande.

Detta har då en positiv effekt på hela kroppens hälsa. Dock ska man vara försiktig med att säga vad som stämmer då det inte råder någon konsensus inom forskarvärlden. Även den svenska lagstiftningen gör det svårt att använda CBD-olja då cannabis, som tidigare nämnts, är narkotikaklassat i alla former. Ett tecken på att cannabisplantan kan ha positiva hälsoeffekter är det faktum att plantan använder cannabidiol för att skydda bladen från den farliga UV-strålningen genom att neutralisera de fria radikaler som skapas av strålningen och på så sätt skyddar sig själv. Eftersom människokroppen tillverkar liknande substanser av sig själv så behöver det inte vara ett långt steg att tro att denna mekanism som plantan har kan likna människokroppens egna.